NGOsowo? Międzynarodowo!”
warsztat w „Warsztacie” już 20 czerwca

Pracujesz w organizacji pozarządowej? Myślisz o realizacji międzynarodowego projektu, ale nie wiesz od czego zacząć? Skąd wziąć partnerów? Gdzie szukać funduszy? 20 czerwca zapraszamy do „Warsztatu” na Placu Konstytucji. Podzielimy się naszymi wskazówkami, pomysłami i inspiracjami z projektu Erasmus + YourKITE. I nie będzie to spotkanie gadających głów – stawiamy na interakcję i praktyczne zadania.

Uwaga: ze względu na formułę warsztatową, liczba miejsc jest ograniczona do 25. Aby wziąć udział w spotkaniu, należy zarejestrować się pod tym linkiem ub https://186736-1.evenea.pl/

Udział w warsztacie jest bezpłatny. Warsztat jest finansowany ze środków Erasmus+.

Podczas spotkania dowiesz się:

• Jakie korzyści może odnieść organizacja, a także jej przedstawiciele, dzięki realizacji międzynarodowego projektu? Czego może się nauczyć? Jakie kompetencje zespołu wzmocnić?
  • Z jakimi wyzwaniami wiąże się prowadzenie międzynarodowych projektów? Jak sobie z nimi radzić?
  • Co dzięki projektom międzynarodowym mogą zyskać zaangażowani w nie ludzie?
  • Jak stawiać pierwsze kroki? W jaki sposób znaleźć partnerów międzynarodowych? Gdzie szukać funduszy?
  • Jak nowe technologie mogą ułatwić realizację projektu i współpracę z partnerami z różnych krajów? Kiedy i do czego warto używać Slacka, Basecampa czy Asany? A kiedy wystarczy nam stary dobry Skype?

Kim są organizatorzy?

Warsztat „NGOsowo? Międzynarodowo!” organizuje Fundacja Aktywnych Inicjatyw Rozwoju (FAIR) oraz Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego – czyli partnerzy w projekcie „YourKite” Erasmus +, odpowiedzialni za jego realizację wspólnie z organizacjami z Rumunii i Norwegii. W ramach projektu udało się przeprowadzić szereg szkoleń, dzięki którym młodzi ludzie zdobyli kompetencje do prowadzenia zajęć dla młodzieży w następujących obszarach: metodologia trenerska, wolontariat, przedsiębiorczość, doradztwo zawodowe i  komunikacja wizualna. Opracowane zostały także kursy e-learningowe oraz podręcznik. Więcej informacji na stronie www.yourkite.org

SZCZEGÓŁOWY PROGRAM

14.00 – 14.30 Rejestracja, powitalna kawa

14.30 – 15.45 Część I: korzyści i wyzwania w projektach międzynarodowych

15.45 – 16.00 Przerwa

16.00 – 17.30 Część II: pozyskiwanie funduszy, korzyści z realizacji, nowe technologie w projektach międzynarodowych

17.15 – 17.30 Podsumowanie, poczęstunek

Więcej informacji

Urszula Puchalska (Fundacja Aktywnych Inicjatyw Rozwoju): puchalskau@gmail.com

Małgorzata Dąbrowska (Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego): malgorzata.dabrowska@frsi.org.pl

yourkite_logo (2)

KITEBuilders- Zgłoś sie na szkolenie!

Czy chcesz nauczyć się jak prowadzić szkolenia oraz sprawdzić się w prowadzeniu szkoleń dla młodzieży? Czy chcesz spotkać inne społecznie zaangażowane osoby z 9 innych krajów  Europy? Interesują Cię media i komunikacja, wolontariat, planowanie przyszłości zawodowej czy przedsiębiorczość? Czy pracujesz lub wspomagasz organizacje pozarządową/ stowarzyszenie którą wspiera młodzież?

Dołącz do Szkolenie KITEBuilders:

• Weź udział w inspirującym 7-dniowym szkoleniu (24-31 marca 2017) prowadzonym przez międzynarodowych ekspertów: uzyskaj podstawowe umiejętności trenerskie oraz praktyczną wiedzę z zakresu przedsiębiorczości, wolontariatu, planowania przyszłości zawodowej, a także mediów i komunikacji – w międzynarodowym gronie uczestników
  • Szkolenie odbędzie się w CKS Konstancin-Jeziorna. Grant na uczestnika obejmuje Nocleg, wyżywienie oraz szkolenie. Szkolenie finansowane z grantu Erasmus

Sprawdź, czy spełniasz poniższe warunki:

• Chęć zdobycia podstawowych umiejętności prowadzenia warsztatów
  • Dobra znajomość angielskiego (szkolenie będzie prowadzone w języku angielskim)
  • Możliwość zastosowania zdobytej wiedzy
  • Masz powyżej 18 lat

Więcej informacji:

Participant Info

Zgłoś się do 10 lutego poprzez formularz online:

Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu:

Urszula Puchalska, u.puchalska@projektor.org.pl

Fundacja Aktywnych Inicjatyw Rozwoju otrzymała dofinansowanie do realizacji międzynarodowego projektu „Be the messenger”, finansowanego w ramach Funduszu Visegrad.

Więcej informacji o projekcie w zakładce Nasze projekty.

Fundacja Aktywnych Inicjatyw Rozwoju wraz z Fundacją Rozwoju Wolontariatu i Regionalną Fundacją Charytatywną „REZONANS” od sierpnia 2015 r. będą realizowały wspólnie projekt:

„Odkrywamy wolontariat dzięki swoim pasjom”. Projekt otrzymał dofinansowanie w ramach konkursu „Polsko-ukraińska współpraca młodzieży” Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Zapraszamy nauczycieli i uczniów szkół z woj. mazowieckiego do udziału w projekcie!

Celem projektu jest zwiększenie wiedzy 24 osób (młodzieży z Polski i Ukrainy w wieku 15-17 lat) oraz ich 4 opiekunów o różnych formach wolontariatu oraz zainspirowanie ich do działania jako wolontariusze. To również okazja dla uczniów do poznania rówieśników z Ukrainy, ich kultury, tradycji i nawiązania nowych przyjaźni. Szczególnie zapraszamy uczniów, którzy interesują się malarstwem, filmem i fotografią.

*Grupa uczestników z jednej szkoły – to 1 opiekun i 6 uczniów w wieku 15-17 lat.

UDZIAŁ W PROJEKCIE JEST BEZPŁATNY.

Główne działania będą odbywały się w Warszawie w dniach 12-18 października 2015 r. W tych dniach dla wszystkich uczestników (opiekunów i uczniów z Polski i Ukrainy) zapewniony jest nocleg w Warszawie (ul. Długa 18/20 w Europejskim Domu Spotkań Młodzieży) i pełne wyżywienie (śniadania, obiady, kolacje oraz przerwy kawowe podczas warsztatów).

W projekcie zaplanowano:

-7-dniową wizytę młodzieży ukraińskiej w Polsce (Warszawa)

a) wieczór integracyjny oraz wieczór kulturowy;

b) wspólne warsztaty:

– poznania i odkrycia swojej pasji;

– różnorodności form aktywności wolontaryjnej w Polsce i na Ukrainie z zaprezentowaniem dobrych praktyk;

–  warsztaty z: fotografii portretowej i reportażu fotograficznego (gr. 1), reportażu filmowego (gr. 2), kreatywności w sztukach plastycznych oraz nowoczesnych sztuk wizualizacji (gr. 3);

c) spotkania 6 grup młodzieży (po 4 osoby) z wolontariuszami w ich naturalnym środowisku pracy wolontaryjnej;

d) powstanie min. 6 dzieł stworzonych przez młodzież prezentujących obraz wolontariusza i różne formy wolontariatu (in. komiks, fotoreportaż, videoreportaż, portret, fotografia portretowa, inne w zależności od kreatywności uczestników);

e) udział w grze miejskiej w Warszawie;

f) spotkanie podsumowujące, podczas którego zostaną zaprezentowane wszystkie dzieła stworzone przez młodzież, podsumowana wiedza zdobyta podczas warsztatów. Na spotkaniu zostanie wyłoniony najciekawszy obraz wolontariusza w swojej kategorii (sztuki plastyczne, fotografia, film).

Szkoły i uczniowie zainteresowani udziałem w projekcie, proszeni są o uzupełnienie formularza rekrutacyjnego i odesłanie go drogą elektroniczną lub pocztową na adres: fundacjaaktywnych@gmail.com i Fundacja Aktywnych Inicjatyw Rozwoju, ul. Kazachska 5/132, 02-999 Warszawa do 4 października 2015 r.

Kontakt z Koordynatorką projektu: Izabellą Prystasz: tel. 721750465.

Plakat PL Formularz rekrutacyjny