W ramach projektu Be a Messenger (Bądź posłańcem)  finansowanym z funduszu Visegrad, Fundacja Aktywnych Inicjatyw Rozwoju wraz z partnerami z Czech (EDUcentrum), Węgier (Cultural View International Assosiation), oraz Słowacji (Milan Simecka Foundation) stworzyła publikacje z gotowymi scenariuszami, które mają pomoc młodzieży (14-17 lat)  stać się odpowiedzialnymi, ceniącymi różnorodność członkami społeczeństwa, które takie wartości chcą promować wśród swoich rówieśników.

Przedstawiciele wszystkich organizacji biorący udział w tym projekcie spotkali się w Centrum Dialogu w Łodzi w terminie 17 – 22 Października 2016r. Wspólny warsztat pozwolił nie tylko na rozpoczęcie prac nad publikacja lecz również na:

• wymianę najlepszych praktyk i doświadczeń z każdego z państw na temat potrzeb w zakresie nauczania młodzieży wielokulturowości oraz omówienie sytuacji w każdym kraju w odniesieniu do poziomów tolerancji wobec mniejszości i imigrantów.
  • Poznanie dobrych praktyk organizacji pozarządowych oraz Centrum Dialogu i ich pracy z młodzieżą na temat wielokulturowości i  budowania tolerancji.
  • Poznanie i refleksja nad historią Łodzi, miasta, które z mikro-perspektywy pokazuje, co może się zdarzyć, gdy miasto przechodzi transformacje z jednego z największych skupisk różnorodnych religii i kultur, do obecnego poziomu monokulturowości.

Partnerzy projektu stworzyli wspólny blog na temat ich doświadczeń związanych z tematyka projektu, blog pod zakładką Messenger Blog .

Publikacja “Be the Messenger toolkit” stworzona wspólnie przez wszystkich partnerów przedstawia nie tylko różne scenariusze które można przeprowadzić z młodzieżą lecz tez przedstawia sytuacje w każdym z krajów odnosząc się to tematyki multikulturowości.

Publikacja została przedstawiona w każdym z krajów na spotkaniu z przedstawicielami organizacji które działają na rzecz młodzieży. Spotkanie w Polsce odbyło się 30 listopada 2016r. w Warszawie. Publikacja do pobrania tu: Be the Messenger Toolkit_compressed

Koordynatorka Projektu:

Urszula Puchalska; puchalskau@gmail.com

Projekt finansowany przez:

visegrad_fund_logo_blue

Partnerzy projektu:

LOGO PODPIS BW napisNadacia-Milana-Simecku-LOGO12931130_1732123920364751_8530262559975804017_n (1)edu-centrum

Projekt zrealizowany.